24 martie 2010

Locul de unde incepe orice calatorie

Orice calatorie incepe de undeva, asta poate s-o spuna oricine, mai greu e sa decizi cand sa incepi acea calatorie.
Mai mult sau mai putin paradoxal, mi se pare ca momentul care marcheaza inceputul calatoriei echivaleaza cu o intoarcere acasa: te-ai regasit, te-ai decis asupra viitorului pe care vrei sa-l traiesti, ai ajuns la tine...

19 martie 2010

Traiesc rezultatele actiunilor constiente si inconstiente

Acum cateva zile am scris un articol in care spuneam ca traiesc rezultatele actiunilor mele constiente, ca sa-mi dau seama acum ca asta e doar partial adevarat.
Inconstientul, asa cum apare definit in opera lui Jung, imi pare tot mai mult ''eminenta cenusie'' care ghideaza din umbra actiunile, iar forta sa este atat de mare si atat de complexa, incat sunt tentata sa zic ca sunt mai multe rezultate aparute din ''munca'' inconstientului, decat din cea a constientului.

9 martie 2010

Traiesc rezultatele actiunilor mele constiente

Am incetat sa mai cred in fatalitate si in ''asa a fost sa fie'' in momentul in care am realizat adevarul acestor vorbe: ''nu exista esecuri, ci numai rezultate'' (Anthony Robbins, ''Putere nemarginita'').

8 martie 2010

Ce poate face un simplu ''multumesc''

...spus din suflet: te lumineaza, iti arata calea spre implinire, te pune in contact cu partea luminoasa din tine, cu increderea, cu recunostinta pentru toate lucrurile bune din viata, care s-au intamplat sau care urmeaza sa se intample.
Spus din suflet, adica 100% constient de valoarea sa ( sa stii pentru ce multumesti, sa nu te limitezi a rosti cuvantul doar in virtutea normelor sociale, ci sa-l simti ca pe o mica lumina pe care o trimiti celui care ti-a facut un bine), un simplu ''multumesc'' devine parte a unui ritual care transforma.
Se spune ca rugaciunea adevarata e cea de multumire - a multumi in avans pentru ceea ce astepti (''vi se va da voua dupa credinta voastra'') si pentru ce a  fost, convins fiind ca rezultatul e mereu Binele.
A multumi e totuna cu a recunoaste ( in sensul de a deveni constient si a crede ) ca ai primit ceea ce ai cerut. ''Multumesc'' e un act de credinta, e cuvantul magic care face ca  lumea fiecaruia sa se misteinspre Bine - daca e rostit cu toata increderea si toata deschiderea, lumina de care un om e capabil.

''Multumesc'' e strans legat de prezent, binecuvanteaza prezentul si taie legaturile energetice cu ceea ce a fost urat, rau, negativ in trecut. ''Multumesc'' sfinteste prezentul si aduce lumina in viitorul pe care, daca nu-l putem vedea, cel putin ii putem imprima un punct de lumina, multumind pentru ceea ce este.

6 martie 2010

Ne stabilim singuri limitele

Ca e vorba de profesie, ''noroc'' in dragoste, o cura de slabire, renuntarea la fumat, evolutia spirituala sau orice altceva, ne stabilim singuri limitele.
Prin intelegerea a ceea ce vrem sa castigam, prin trasarea unui spatiu de cucerit si trasarea spatiului care nu poate fi cucerit, ne obligam singuri sa respectam liniile trasate de noi insine. Pana la urma, e vorba de cunoasterea potentialului, de masura in care fiecare a devenit, la un moment dat, constient de ''ce-i poate pielea''.

3 martie 2010

A inceput luna magica a lui Martie

Paganii sarbatoreau la 1 martie inceperea Anului Nou si Reinvierea. Natura revenea la viata, muncile campului erau reluate, o lume noua se nastea de sub cenusa celei vechi.
Insusi numele lunii  vine din latina, de la numele zeului Marte - ocrotitorul turmelor si al campului,  zeul renasterii si al reinnoirii periodice a naturii.

1 martie 2010

Conflictul sau o alta fata a nehotararii

Din nou despre conflict...

Incep sa pun semnul egal intre nehotarare si conflicte. Atata vreme cat stii ce vrei, atata vreme cat ti-e clar unde vrei sa ajungi si prin ce mijloace, conflictele apar doar temporar, ca sa-ti faca si mai clar drumul pe care vrei sa mergi. Conflictele pun in contrast - si ma refer aici la neintelegerile cu ceilalti, neintelegeri pe care, pana la urma, le perpetuam, alimentandu-le cu: presupuneri, idei preconcepute, lipsa de intelegere si de compasiune, lipsa de perspectiva.

Conflictele sau libertatea?

In cea mai scurta descriere de care sunt in stare acum, conflinctele sunt manifestari ale unor dezechilibre interne. Ele apar din mai multe motive, ma limitez la a le mentiona pe cele constructive:
- pentru a semnala o neregula in interior
- pentru ca ai ales, inconstient, ca ''tot raul e spre bine'', sau cu alte cuvinte, ca evolutia e posibila mai ales sau doar prin suferinta, chin, zbatere etc.

In esenta, conflictele dispar in momentul in care incetezi a le mai alimenta - cu ganduri negative, cu presupuneri, cu observatii eronate sau distorsionate, cu noi si noi motive de  a ramane incordat.