14 februarie 2010

There is no spoon

''Nu incerca sa indoi lingura - asa ceva e imposibil. In schimb, incearca sa vezi adevarul: nu exista nicio lingura''. The Matrix


Gandurile creeaza realitatea - la propriu. Poate nu in sensul de ''ma gandesc la o masina si in secunda 2 apare una la mine in sufragerie.''
Dar, prin sensul pe care il dam lucrurilor, ne cream singuri realitatea. Asta e un alt fel de a spune ca ne cream singuri limitarile si limitele.
Senzatiile nu sunt proprii lucrurilor, evenimentelor. Senzatiile sunt interpretarile cu care noi investim realitatea. Senzatiile sunt alegeri - daca ma doare capul, pot alege sa urlu de durere, sau pot alege sa vad in durere un prilej de a-mi exersa capacitatea de auto-vindecare. E atat de simplu, ca pare la mintea cocosului, si totusi - de cate ori chiar aplicam asta?

There is no spoon - sensul nu e propriu lucrurilor, sensul il dam noi, in fiecare secunda.
Cu cat te concentrezi mai mult pe ''lingura'' ( problema, durere, piedica etc.), cu atat mai greu va fi sa ''indoi lingura''. In schimb, cu cat realizezi mai puternic ca ''nu exista nicio lingura'', cu atat mai usor va fi sa o ''indoi''.
Concret: te doare capul. Incerci sa alungi durerea concentrandu-te pe senzatie - aplici metodele de vizualizare: durerea are culoarea cutare, are forma x, etc. Poate in final iti reuseste metoda, dar iti ia mult timp pana sa-ti convigi creierul de iluzia unei realitati pe care chiar el o creeaza si o intretine - senzatia de durere.
Atribuind durerii o forma fizica (forma, culoare etc.), de fapt ii dai putere, ii spui practic creierului tau ca se confrunta cu o problema concreta.

O metoda mai simpla si mult mai eficace: concetreaza-te pe senzatie - ce e senzatia? E interpretarea pe care aleg sa o dau unui lucru, eveniment etc. De retinut: e o interpretare. Nu e o realitate imposibil de depasit, este pur si simplu una din multele realitati posibile in momentul x.
Realizand asta, iti dai seama ca ai putinta de a schimba acea realitate (durerea) cu alta, pur si simplu concentrandu-ti atentia in alta parte. De fapt, senzatia (inclusiv durerea) e atentie concentrata intr-un punct.
Durerea, si de fapt orice alta senzatie, e doar o iluzie. Decupleaza-te de la acea iluzie. Pur si simplu muta atentia de la durere in alta parte, refuza sa-ti mai lasi creierul sa creada in realitatea acelei senzatii - refuza sa mai pui realitate in iluzie.
De aici incolo, orice e posibil...

2 comentarii:

  1. Nu exista lingura dar te folosesti de ea. Paradoxul acesta te poate duce la nebunie. Daca totusi persisti in autoamagirea aceasta cum ca ea nu exista in timp ce duci supa cu lingura la gura, ea s-ndoaie si supa se varsa pe tine si e neplacut, mai ales daca supa e fierbinte. :) Exercitiul acesta iti dovedeste ca orice capacitate paranormala iti poate face rau. :)
    Ury Geller s-a dovedit a fi un impostor. Exceptie fac chinezii care manaca cu betisoarele si arabii care mananca cu mana. Pentru ei n-are oricum nicio importanta daca lingura exista sau nu. :)

    Se spune ca iti poti muta atentia in cazul unei dureri, dar aceasta este calea grea. Calea usoara este Nurofenul. :)


    Am glumit. Articolul tau este foarte interesant.

    RăspundețiȘtergere
  2. :))

    multumesc de aprecieri!
    da, asa e, calea cea mai usoara e nurofenul, si trebuie sa recunosc ca am recurs de multe ori la calea asta, din comoditate. Mai nou, imi place sa ma joc cu orice senzatie neplacuta - sa vad cat de repede pot s-o inlocuiesc cu una placuta si unde ma duce asta...
    In orice caz, comentariul tau mi-a deschis noi perspective - nu m-am gandit la faza cu indoitul lingurii si supa :))

    RăspundețiȘtergere